Vær med i den cyklende bogklub

Når vi rejser på vores cykler oplever vi en ny verden helt tæt på, og disse indtryk giver os ny viden om områder, mennesker og naturen. Men for at udvide vores viden og forståelse mener vi, at det er vigtigt at samle viden fra flere inspirationskilder. Bogen er et vigtigt middel for vidensdeling og læring og vi nyder at lytte til en bog engang imellem.

Katja kom med ideen om at vi skulle lytte til den samme bog og så så tale om denne bog. Som ofte med ideer kommer der nye til, og hurtigt kom tanken om at involvere dig, der følger med på vores rejse.

Vi er så heldige, at Saxo støtter vores cyklende bogklub. Derfor kan vi sammen med Saxo tilbyde dig et godt tilbud på et Saxo Premium Abonnement, så du kan lytte/læse bøgerne sammen med os! Find tilbud via link: https://www.saxo.com/dk/premium

Konceptet er således:

Vi lytter/læser 1-2 bøger om måneden.

Når vi er færdige med at lytte/læse en bog, laver vi en post om den på vores Instagram/Facebook, hvor vi skriver vores refleksioner om bogen og inviterer dig til at gøre det samme i kommentarsporet. Derefter vælger vi sammen næste bog i en afstemning på story.

Vi håber du har lyst til at være med! 

PS: Du behøver ikke cykle for at være med – det sørger vi for 🙂

 

Bogen vi læser eller lytter til lige nu

Troels Kløvedal ”Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean”.

Vi har med stor glæde lyttet til Troels Kløvedals “Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean”. Selvom bogen er fra 1978, og næsten 50 år gammel, er mange af de temaer, Troels beskriver, i forhold til at være rejsende på en lang rejse og i forhold til hvordan verdens klassesamfund fungerer, stadig de samme.

Du behøver faktisk ikke læse alle mulige selvhjælpsbøger, når du kan læse Troels bøger og få serveret en masse indsigter i livet, som er erfaret gennem utallige rejser.

Hvad synes du om bogen? I kommentarsporet kan du læse vores refleksioner om bogen og dele dine.
 
Tak til Saxo for at støtte vores bogklub!

Katja:

“Landkrabber tror, at der altid er dårligt vejr på havet” skriver Troels Kløvedal 

Det får mig til at smile. Jeg lytter til hans bog “Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean” mens jeg knokler på cyklen op ad Guatemalas stejle bakker.

Folk tror også, at det altid er hårdt at rejse på cykel. Hvor ofte har vi ikke hørt variationer af sætningen: “jeg er for doven til at rejse på cykel”.

I virkeligheden er det kun så hårdt at rejse på cykel, som du selv gør det til. Vil du cykle 20 km om dagen eller 100 km om dagen? På flade landeveje eller i bjergene? Vil du sove i telt eller cykle fra hotel til hotel? Vil du holde hviledage, eller knokle igennem?

Du bestemmer selv, hvordan dagene skal se ud.

Min pointe: Det du ikke kender, virker altid mere uoverskueligt eller farligere end det er… Og kom nu bare op på den cykel, det er et fantastisk sted at være 

Martin:

Troels Kløvedal fortæller om hvordan han ser på livet og sine rejser det er dybt inspirerende og stadig meget nutidigt. Hvad er det vi skal nå på det arbejde fra 8 til 16 hver eneste dag, er det hvad livet har at byde på. Jeg som Troels er uenige i denne måde at leve livet. Det er spændende at lytte til de oplevelser Troels har med latin Amerika og meget kan vi nikke genkendende til stadig her 45 år efter.

Troels er en af de største eventyrer vi har haft i Danmark mener jeg og vi kan heldigvis stadig lære meget af hans syn på livet. Det er med en stor respekt når jeg sætter mig ved det runde bord i vores fælles klub nemlig eventyrernes klub i Nyhavn. Her ved jeg at Troels har fortalt mange af sine dybt inspirerende fortællinger fra sine rejser. Han har sat sit spor i Danmark og har været en stor inspirationskilde for hvordan jeg vil leve mit liv.

Vi mindes Troels Kløvedal med et af hans skønne citater:

Nogle gange tænker jeg, at jorden er paradiset. Vi mennesker har bare ikke opdaget det. (Rejsebeskrivelser, Troels Kløvedal) 

Bøger vi har læst eller lyttet til

Glenn Bech ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”.

Katja:

Jeg cykler i verdens mest korrupte lande, mens jeg lytter til bogen. Det kræver en pæn smule tålmodighed at få fokus væk fra Latinamerika, der er gennemsyret af en uretfærdighed, som de fleste danskere aldrig kommer til at forstå, og hjem til trygge lille Danmark, hvor Bech (helt berettiget og vigtigt, mener jeg) råber op om klasseforskel og ulighed. Hvis du synes det er for let at sige ”ja, men hvad med resten af verden?”, så bær over med mig. Min virkelighed de sidste 15 måneder er foregået i Latinamerika, og jeg har i det meste af de 15 måneder bakset med tanker om privilegie og ulighed. Vi skal tage klassekamp og ulighed seriøst i Danmark, men vi må simpelthen OGSÅ forstå, at den måde vi lever på i Danmark, har konsekvenser for resten af verden. Vores forbrug ødelægger naturen, vandressourcer er brugt op, minearbejdere ødelægges, familier ødelægges. Du kan få vand fra hanen, men der er kemikalier i. Nej tak, ellers tak, siger jeg, og tager en slurk af min dyrt købte flaskevand, mens den lille pige drikker fra hanen. Jeg ser hvordan oprindelige folk fordrives fra deres land, hvordan regnskoven fældes og brændes, køres væk, så vi kan få olie og der kan dyrkes palmeolie til vores produkter. Og det er bare toppen af isbjerget. På cyklen kommer vi steder, hvor det er umuligt at vende det blinde øje til vores privilegier. Vi kan ikke skifte kanal, for vi er midt i det. Og dét, at jeg har lyst til at skifte kanal, giver mig også dårlig samvittighed.

Martin:

Det er noget af en mundfuld at lytte til Glenn Bech i bogen ”jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”. Som vi også siger i indledningen hold kæft jeg blev ramt og provokeret. Jeg er helt enig i den klasse diskussion og spørgsmålet omkring social mobilitet i Danmark. At få det så råt serveret er godt og man kan ikke undgå at stille sig selv spørgsmål omkring sin egen person og hvordan man tager en plads i samfundet. Jeg føler dog også at der mangler udsyn og noget konkret der kan forandre mange af de problemstillinger der bliver fremstillet.

Når jeg cykler gennem lande med kæmpe uretfærdighed og ulighed bliver jeg harm over vores overforbrug og udnyttelse af lande uden for vesten. Vi skal alle have et værdigt liv på denne klode.Vi skal beskytte vores natur!

Jeg vil og bliver ved med at være positiv omkring livet og mine med mennesker og der føler jeg at Glenn Bech bliver for mørk og dommedagsagtig.

Men det er en bog man bør lytte eller læse for den giver nok alle nye indsigter!

Morten Albæk ”Falske Sandheder i Livet”.

Katja:

Flere kalder bogens indhold for lommefilosofi og jeg synes også, at den indeholder en del banaliteter, men nogle gange kan ting være så banale, at man har brug for at høre dem igen. En af de falske sandheder, der satte tanker i gang hos mig, er talemåden ”tid er penge”. Albæk argumenterer for, at tid ikke er lig med penge, tid er liv. Der findes uendelige penge, men kun ét liv, så du kan ikke sætte de to overfor hinanden i et én til én forhold. I forbindelse med vores rejse, er vi blevet spurgt ind til vores økonomi et hav af gange. De fleste vil gerne forstå, HVORDAN vi økonomisk kan gøre det, vi gør. Andre er uforstående over, hvordan vi kan tage valget at leve 2 år uden en indtjening, vi kommer ”bagud” i forhold til karriere, pension, løn, etc. Men hvis vi kigger på talemåden, og i stedet siger tid er liv, ja så giver en rejse som vores ekstremt god mening – i hvert fald for os. For hver eneste dag, kigger vi på hinanden, og er glade for vores valg. Et valg, der beriger vores liv. Vi mener, at vores tid er bedst brugt til at prøve at forstå verden, andre mennesker og os selv, og jeg er 100 procent sikre på, at vi ikke kommer til at ligge på vores dødsleje og tænke ”vi skulle ikke have cyklet, vi skulle have arbejdet i stedet for”.

 

Martin:

At lytte til en bog der handler om at se sit liv igennem og rette op/til hvor man føler det betyder noget for en selv og dem omkring en, har været godt. Katja og jeg har taget næsten 2 år ud af vores kalender og gøre vores drøm til virkelighed og med dette kommer et ansvar for at gøre at det er begge vores drømme der bliver opfyldt.

En falsk sandhed for mig og noget jeg har brugt meget tid på gennem livet er ”Det handler om at finde den rette work-life-balance”.  Jeg har arbejdet på store komplekse projekter, der nogle gange har taget mere end 5år at gennemføre, disse projekter har jeg lavet med en glæde og fokus, men samtidig har der altid været en stemme der har sagt husk nu ” work-life-balance”.  Jeg har med tiden lært at denne balance kun kommer ved at prioriterer hvad jeg vil bruge min tid på og så om det er arbejde eller fritid er ikke så vigtigt. Så denne falske sandhed er for mig og lige som Morten Albæk også fortæller at der er kun et liv ikke et arbejdsliv og et andet liv. Så jeg finder glæden ved at ikke at op dele mit liv og følger jeg min selvrespekt finder jeg også tid til det der er vigtigt for mig.

De punkter Morten Albæk bringer frem som sine falske Sandheder har for mig været en god oplevelse og jeg kan nikke genkendende til de fleste. Meget fint at Albæk sætter lys på at vores sprogbrug har indflydelse på vores gøren og at dette bliver en automatik og at vi som mennesker måske glemmer at tænker på hvad dette ordsprog betyder for os.

I samarbejde med Saxo har vi startet den cyklende bogklub og i kan tilmelde jer her:

https://www.saxo.com/dk/premium

Få Saxo Premium i 3 måneder for 33 kr./md.
Har du ikke været medlem af Saxo Premium inden for det seneste halvandet år, får du også Saxo Premium gratis i de første 30 dage.

Efter endt prøveperiode og 3 måneder til 33 kr./md. fortsætter medlemskabet automatisk til 139 kr. og kan altid opsiges.

Normalt koster Saxo Premium 139 kr. pr måned.